A terhességi cukorbetegség jelei és lehetséges szövődményei

Cukorbeteg terhesen

Mit kell tudni a cukorbetegeknek a cukorbeteg terhesen Ajánlom a Facebookon Cukorbetegség a terhesség szövődményeként is jelentkezhet.

Terhesség cukorbetegen

Most azonban nem a cukorbetegség speciális formájáról, a terhességi diabéteszről szeretnénk cukorbeteg terhesen, hanem arról, hogy a már a terhesség előtt fennálló cukorbetegség miként befolyásolja az anya és a baba állapotát. Hogyan befolyásolja a cukorbetegségem a terhességemet? Amennyiben a cukorbetegség kezelése nem megfelelő, akkor a cukorbeteg terhes számos szövődménnyel számolhat.

Előfordulhat, hogy a baba valamilyen veleszületett rendellenességgel jön a világra.

Cukorbeteg a kismama - Milyen veszélyt jelent a magzatra?

Más esetekben magas vérnyomás jelentkezhet, vagy a magzatvíz túlságosan nagy mennyiségű, mely fokozza a koraszülés veszélyét. Cukorbeteg anyák esetében nagyobb az esély arra, hogy az újszülött nagy súllyal jön a világra, ezt nevezzük orvosi kifejezéssel makroszómiának.

A makroszómia oka, hogy az anya szervezetéből a normálisnál több cukor jut a magzatba, ami az átlagosnál nagyobb mérvű növekedést eredményez.

cukorbeteg terhesen

Nagy magzat esetén nagyobb a valószínűsége annak, hogy a babát császármetszéssel kell a világra segíteni. Fontos azonban cukorbeteg terhesen, hogy kezelt, jól beállított cukorbetegség esetén a fenti szövődmények valószínűsége alig nagyobb, mint nem cukorbeteg várandósok esetében.

cukorbeteg terhesen

Néhány szó a cukorbetegségről A cukorbetegség vagy latin szóval diabétesz oka, hogy a szervezet cukoranyagcseréjében alapvető szerepet játszó inzulin cukorbeteg terhesen oknál fogva nem képes megfelelően kifejteni hatását. Normális körülmények között az inzulin elősegíti, hogy a cukor glukóz a sejtekbe jusson, ahol energiává alakul.

cukorbeteg terhesen

Amennyiben nem termelődik megfelelő mennyiségben inzulin vagy a sejtek nem reagálnak az inzulinhatásra, akkor a cukor nem kerül be a sejtekbe, hanem a keringésben marad. Az eredmény: a vércukorszint megemelkedése, ennek minden következményével együtt. A terhességtől függetlenül kialakuló, már a fogamzás előtt fennálló terhességet szaknyelven gyakran nevezik pregesztációs diabétesznek.

A terhességi cukorbetegség

Most cukorbeteg terhesen lesz szó. Sorra vesszünk azokat a kérdéseket, melyek a leggyakrabban felmerülhetnek, amikor egy cukorbeteg nő gyermeket szeretne. Hogyan befolyásolja a cukorbetegségem a magzatot? A cukorbeteg anyák újszülöttjei körében gyakoribbak a megszületés utáni légzési problémák, az alacsony vércukorszint és a sárgaság.

Az újszülöttek többségénél semmi gond nem jelentkezik, míg mások rövidebb-hosszabb ideig szorosabb megfigyelésre szorulnak.

Cukorbetegség a terhesség alatt

Jó hír ugyanakkor, hogy a terhesség megfelelő tervezésével és a cukorbetegség megfelelő gondozásával e problémák esélye csökkenthető. Hogyan befolyásolja a terhességem a vércukorszintemet? Terhesség alatt nagyobb a vércukorszint csökkenésének, a hipoglikémiának a valószínűsége. Fontos, hogy a várandós és családtagjai is pontosan tisztában legyenek azzal, mi a teendő olyankor, ha a vércukorszint csökkenésére utaló tünetek jelentkeznek cukorbeteg terhesen, remegés, izzadás, gyengeség, hirtelen éhségérzet.

Miluklub - Terhességi cukorbetegség, okai, jelei és szükséges diétája

Terhesség cukorbetegen - Kép forrása: pregnancy2birth. Hogyan befolyásolja az étrendem a terhességemet cukorbetegségben? A kiegyensúlyozott, egészséges étkezés minden terhességben alapvetően fontos, cukorbetegségtől függetlenül. Cukorbetegségben még ennél is lényegesebb, hogy a várandós odafigyeljen mikor, mit és mennyit eszik.

Terhességi cukorbetegségről beszélgettünk Lukasz Rebeka dietetikussal

Ellenkező esetben a cukorbeteg terhesen leeshet vagy túl magasra szökhet, ennek minden nem kívánt következményével együtt melyekről korábban már szóltunk. Hogyan befolyásolja a testedzés a terhességemet cukorbetegségben?

Magyar Diabetes Társaság

A kellő fizikai aktivitás segít abban, cukorbetegség kezelésére nyers tojás citromlé a vércukorszint tartósan a normális tartományban maradjon.

Emellett egyéb előnyei is vannak, többek között hozzájárul az egészséges testsúly fenntartásához, segíti az alvást, illetve enyhíti a hátfájást, a székrekedést és a puffadást.

cukorbeteg terhesen

Hogyan befolyásolja a cukorbetegségem a vajúdást és a szülést? Cukorbetegségben nagyobb az esély arra, hogy a terhesség vége felé olyan probléma jelentkezik, ami miatt a kiírt időpontnál korábban meg kell indítani a szülést. A vajúdás alatt is lényeges a vércukorszint szoros ellenőrzése. Ha a körülmények megkívánják, a szülés alatt szükség lehet kiegészítő inzulinadag alkalmazására.

Felnőttek Egészséges baba terhességi cukorbetegség mellett A várandósság alatt bekövetkező hormonváltozások miatt a kismamák százalékának szervezete nem tud elegendő inzulint termelni, a vércukorszintjük megemelkedik, és gesztációs, azaz terhességi cukorbetegség alakul ki. A november i diabétesz világnap alkalmából Dr. Almássy Zsuzsannával, a Czeizel Intézet diabetológusával beszélgettünk a terhességi cukorbetegség időben történő felismeréséről, kezeléséről és a megelőzés lehetőségeiről.

Végül ismét szeretnénk hangsúlyozni, hogy a cukorbetegség elsősorban nem kezelt, elhanyagolt esetekben veszélyes a terhességre és a szülésre nézve. Tartósan jól beállított vércukorszint mellett problémák viszonylag ritkán fordulnak elő, de mindvégig fokozott odafigyelés szükséges.

cukorbeteg terhesen

Írásunk az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Társaság betegtájékoztatója alapján készült. Írta: Dr.