Cukorbetegség és stroke

Cukorbetegség agyvérzés. Egyes vérnyomáscsökkentők kedvező hatással vannak a diabétesz kockázatára

Egyes vérnyomáscsökkentők kedvező hatással vannak a diabétesz kockázatára Egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csökkenthetik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

cukorbetegség agyvérzés

Egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek világszerte többmillió embernél csökkenthetik a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát - állapította meg brit kutatók tanulmánya a The Lancet című orvostudományi folyóiratban. Az orvosok eddig is írtak fel olcsó vérnyomáscsökkentő gyógyszereket az életveszélyes szívroham vagy agyvérzés esélyének mérséklésére.

Eddig azonban megválaszolatlan maradt az a kérdés, hogy vajon ezek a gyógyszerek meg tudják-e akadályozni a cukorbetegség agyvérzés típusú diabétesz kialakulását is.

cukorbetegség agyvérzés

A kutatók most arra jöttek rá, hogy ezeknek a gyógyszerek védőhatása sokkal szélesebb körű, mint eddig vélték. A vizsgálat szerint egyes ilyen gyógyszerek közvetlenül képesek csökkenteni a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

A szélütés kockázata rohamosan növekszik

Az Oxfordi és a Bristoli Egyetem kutatóinak vizsgálata a legnagyobb ilyen jellegű kutatás: átlagosan öt éven át végzett, 19 globális méretű randomizált klinikai vizsgálatban részt vevő cukorbetegség agyvérzés mint ezer ember adatait elemezték. Arra jutottak, hogy a szisztolés vérnyomás 5 higanymilliméterrel való csökkentése - ami könnyen elérhető vérnyomásgyógyszerrel vagy életmódváltással - 11 százalékkal csökkenti a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

cukorbetegség agyvérzés

A tudósok eredményei szerint az angiotenzin-konvertáló enzimgátlók ACE-gátlók és az angiotenzin-II-receptorblokkolók ARB-k rendelkeznek a legerősebb védőhatással.

Mindkettő 16 százalékkal csökkenti a kettes típusú diabétesz kialakulásának esélyét.

cukorbetegség agyvérzés

A kalciumcsatorna-blokkolókról ezt nem tudták kimutatni. A bétablokkolókról és a tiazid vízhajtókról azonban azt mutatták ki, hogy növelik a cukorbetegség kockázatát, annak ellenére, hogy köztudott cukorbetegség agyvérzés hatásuk a szívroham és agyvérzés megelőzésében.

Szerző: Forrás: Weborvos Ajánlott cikkek.

cukorbetegség agyvérzés