Kapcsolódó fájlok

Cukorbetegség izomrángás

Neuropátiás fájdalom Nyomtatás A neuropátiás fájdalom más szóval neuralgia idegi eredetű fájdalmat je­lent, melynek hátterében az idegi ingerületvezetés zavara áll. Ezt különböző okok idézhetik elő, pl. Ellene a hagyományosan használt fájdalomcsillapítók rendszerint hatástalanok vagy korlátozott ha­tásúak, ezért a neuropátiás fájdalom csökkentésében egyéb szerek, illetve alternatív módszerek kapnak helyet.

Tartalomjegyzék

Az idült neuropátiás fájdalom nem tar­tozik a ritka kórállapotok közé: min­den ember közül kb. Az idős embereknél gyakrabban for­dulnak elő neuropátiás fájdalommal járó betegségek. A neuropátia egy vagy több ideg mű­ködési zavarára vezethető vissza.

cukorbetegség izomrángás

Az idegek cukorbetegség izomrángás, hogy az cukorbetegség izomrángás cukorbetegség izomrángás kiváltott in­gerületet az agyhoz közvetítsék, illetve az agy utasításait a test minden pontjára elve­zessék. Ha a folyamatban valamilyen zavar áll be, az ingerekre adott kóros válaszként fájdalomérzet jön létre. A neuropátiás fájdalomhoz vezető ok érinthet egy vagy több ideget, az utóbbi esetben polineuropátiáról beszélünk.

A neuropátia típusai A perifériás neuropátiának sok fajtáját kü­lönböztetik meg. A legegyszerűbb csopor­tosítás, ha az érintett ideg típusa, funkciója szerint osztjuk fel a neuropátiákat.

Eszerint vannak 1 motoros neuropátiák, melyek a mozgáshoz szükséges izmok működését kontrolláló idegeket érintik, 2 szenzoros neuropátiák, melyek az érzékelésért felelős idegek funkciózavara által előidézett fáj­dalmat jelölik, és 3 vegetatív autonóm neuropátiák, melyek a különböző belső szervek működését szabályozó cukorbetegség izomrángás ká­rosodása nyomán jönnek létre. Az esetek többségében nem lehet éles határt húzni a három típus között, mivel a neuropátia egyszerre többféle ideget is érint — ilyenkor a neuropátiát a legnagyobb részben érintett idegnek megfelelően jelölik.

Mi okozhat perifériás neuropátiát?

Neuropátiás fájdalom

A neuropátiás fájdalom mögött számtalan ok állhat. Ezek lehetnek genetikai okok is, de a neuropátiák cukorbetegség izomrángás többsége szerzett okra vezethető vissza. Ha a fáj­dalom cukorbetegség izomrángás alapos kivizsgálással sem azo­nosítható egyértelműen, akkor idiopátiás neuropátiáról beszélünk.

A nem idiopátiás neuropátiák kiváltó okainak listája hosszú, itt csak a gyakoribbakat soroljuk fel. A neuropátia leggyakoribb oka mechanikus sérülés.

Az ideg sérülhet pl. Az ideg mechanikai sérülését okozhatja orvosi beavatkozás, pl.

Az 1-es típusú diabétesz kezelése

A diabétesz tipi­kusan több ideget cukorbetegség izomrángás neuropátiához vezet. A cukorbetegek neuropátiája mindhárom idegtípust érint­heti, a motoros és szenzoros tünetekhez általában vegetatív tünetek is társulnak.

cukorbetegség izomrángás

Az idegek károsodásához, ezáltal neuropátia kialaku­lásához vezethet minden olyan tényező, mely megzavarja az idegek vér- és oxigénellátását. A keringési oknak betudható neuropátiák esetében gyakori tényező a dohányzás, az érelmeszesedés cukorbetegség izomrángás a magas vérnyomás.

A szervezet ilyenkor a saját szöveteit megtámadó ellen­anyag termelésébe kezd, amely károsíthat­ja közvetlenül az idegeket, vagy a környező szövetek elváltozásain keresztül vezethet a közeli idegek összenyomatásához vagy tartós húzásához.

Az izomrángás hátterében Kennedy-szindróma is állhat Az izomrángással és görcsökkel járó elváltozás általában a férfiakat érinti.

Az autoimmun betegség okozta heveny neuropátiák az esetek egy részében tartósan is fennmaradhatnak. A kóros hormon­szintek az cukorbetegség izomrángás megza­varása révén vezethetnek neuropátiához.

A neuropátiák egyéb, ritkább okai között említendők a vese- és májbetegségek, a vita­minhiány és egyéb táplálkozási hiányállapo­tok, az alkoholbetegség, bizonyos mérgezé­sek, gyógyszerek pl.

A perifériás idegek károsodásának tünetei A mozgató motoros idegek károsodása leggyakrabban az izmok működési zava­rában, pl. Előfordulhatnak fájdalmas izomgör­csök, izomrángások vagy remegés is. Az érző- szenzoros idegek neuropátiája az érzékelésben okozhat zavart, csalóka, nem valós érzeteket kelthet. Más esetekben csökkent érzékelésben vagy az érzékelés teljes kiesésében nyilvánul meg a károso­dás.

cukorbetegség izomrángás

Az érzőidegek szabályos működése elengedhetetlen a normális mozgáshoz és testtartáshoz is, ennek hiányában nem kivi­telezhetők a komplex mozgások, pl.

A vegetatív neuropátiák gyakori tü­netei közé tartozik a fokozott izzadás, a hőtolerancia csökkenése, a kisereknek a normális vérnyomás fenntartásához szükséges összehúzódása és elernyedése, a gyomor-bél rendszeri vagy egyéb belső szervi tünetek.

cukorbetegség izomrángás

Vizsgálatok perifériás neuropátia gyanújakor A kivizsgálás alapos kikérdezéssel kezdő­dik. Az orvos rákérdez a tünetek jellegé­re, fennállásuk időtartamára, a tüneteket súlyosbító vagy enyhítő tényezőkre. A ki­kérdezés kiterjed a munkakörülményekre, az életmódra, a dohányzásra és alkoholfo­gyasztásra, a cukorbetegség izomrángás átvészelt betegsé­gekre, a rendszeresen vagy alkalmilag sze­dett gyógyszerekre, a családban előfordult hasonló megbetegedésekre is.

  • Cukorbetegség kezelés chage
  • A betegség a Lélek magánya.
  • Hipoglikémia – Wikipédia
  • A kezelés a gyermek hideg diabetes mellitus
  • Lemon a cukorbetegség kezelésében

A fizikális vizsgálatot követően a kivizs­gálás menetét az szabja meg, hogy milyen alapbetegségek jönnek gyanúba. Sor kerül­het laboratóriumi vizsgálatokra, ha a fájda­lom okaként pl. Daganatos betegség kizárásához vércukor kalkulátor. A speciális neurológiai vizsgálatok cukorbetegség izomrángás a kivizsgálást vezető orvos dönt, esetenként más szakterület specialistájával konzultálva.

  1. Fájó láb diabétesz kezelésére
  2. Cukorbetegség és sporttáplálkozás
  3. Cukorbeteg mennyi szénhidrátot ehet
  4. Gyermekkori cukorbetegség első tünetei

E vizsgálatok közé tartozik az idegek ingerületvezetési sebességének vizsgálata cukorbetegség izomrángás az cukorbetegség izomrángás EMG. Olykor szövetmintát kell venni biopszia az idegekből vagy a kör­nyező bőrből.

Lehetőségek a neuropátia kezelésére A kezelési lehetőségeket a fájdalom hát­terében álló ok szabja meg, illetve az, hogy a kiváltó tényező milyen mértékben károsította cukorbetegség izomrángás idegeket.

A kiváltó ok kiküszöbölése önmagában is megszüntetheti a neuropátiát, de emellett gyógyszeres vagy egyéb kezelésre is szükség lehet. Néha műtétet kell végezni az alapbetegség gyógyítására vagy a neuropátiához vezető közvetlen ok megszüntetésére. A neuropátiás fájdalom kezelésében a fájdalomcsillapításra szokványosan hasz­nált szerek pl. A neuropátiás fájdalom enyhítésében jó szolgálatot te­hetnek az egyébként a depresszió terápiájában használatos szerek.

Hipoglikémia

A tüneti kezelésben használatos másik nagy gyógyszercsoportot az epilepszia ke­zelésében alkalmazott cukorbetegség izomrángás antiepileptikumok képezik, köztük a gabapentin és a pregabalin. Mind az antidepresszívumok, mind az antiepileptikumok cukorbetegség izomrángás a ke­zelést kis dózisokkal kezdik, melyet foko­zatosan emelnek a kívánt hatás eléréséhez szükséges dózisig.

Csökkenthetik a tüneteket a helyi ér­zéstelenítő szerek is, pl.

cukorbetegség izomrángás

Szóba jönnek egyéb helyileg alkalmazható készítmények, pl. A minden egyéb tüneti kezelés ellenére is makacsul fennálló neuropátiás fájdalom enyhítésére kábító fájdalomcsillapítók ún.

Egyes esetekben hatásos lehet a TENS bőrön keresztüli elektromos idegi inger­lésmellyel egy sor kórállapotban teljes tünetmentesség vagy a fájdalom jelentős csökkenése érhető el.

Teendők a fájdalom megelőzésére, csökkentésére Nagyon fontos az egészséges életvitel kialakítása a normális testsúly elérésével és fenntartásával, kiegyensúlyozott étke­zéssel, a dohányzás és alkoholfogyasztás elhagyásával, rendszeres testmozgással és a toxikus hatások kerülésével ez utóbbi a munkakörülmények megváltoztatását is szükségessé teheti. Az orvosi kezelések során fontos a szük­ségtelen beavatkozások, műtétek cukorbetegség izomrángás.

Ha a neuropátia hátterében gyógyszerha­tás igazolható, segíthet a gyanúba vett szer elhagyása vagy más szerre váltása kizáró­lag az orvos utasítása szerint.

Bizonyos, neuropátiát is okozó fertő­ző betegségek megelőzésében alapvető jelentősége van a szükséges védőoltások beadatásának.