A cukorbetegség és a fogínygyulladás | FR Dental Budapest

Fogínygyulladás cukorbetegség, Következményei

Fogínyvérzés Az ínygyulladás első jelei az íny vörös elszíneződése és duzzanata, valamint a fogmosáskor előforduló esetleges vérzés.

Az ínyszélen lévő bakteriális lepedék a fogíny gyulladását, valamint vörös-sötétvörös elszíneződését okozza, aminek hátterében a gyulladás hatására a kötőszövetben kialakult dús érhálózat tágulata áll. Az íny itt megduzzad és már kis mechanikai erőbehatásra is — mint például fogmosásra vagy fogselyemhasználatra — vérezni kezdhet.

Egy fennálló fogínygyulladás esetén a fent említett jelek fogínygyulladás cukorbetegség nap után még rendszeres fogínygyulladás cukorbetegség fogtisztítás ellenére is visszatérnek.

Mindennapos fogápolási tippek

Ha az ínyvérzés a jó szájhigéné ellenére mégis fennáll, javasolt az íny további vizsgálata egy fogszakorvosnál. Csontveszteség, ínytasakok és fogelvesztés A bakteriális lepedék okozta gyulladás hatására, a fogágy leépül.

Ennek következményei a parodontális tasakok megjelenése, valamint a fogínygyulladás cukorbetegség elvesztése.

fogínygyulladás cukorbetegség

A fogágy gyulladása parodontitis eredményeként a fogat rögzítő szövetek, valamint az állcsontok leépülnek. Az egészséges rögzítőapparátus helyett úgynevezett parodontális tasak alakul ki a fog mellett, a gyökérfelszínen pedig bakteriális lepedék plakk és fogkő rakódik le. A fogat tartó szövetek lebomlása fogmozgathatósághoz vezethet. A fogak, amik normális körülmények között a csontban szilárdan rögzülnek, veszítenek stabilitásukból, és meglazulnak, mozgathatóvá válnak.

Ha a fogágybetegséget nem ismerik fel, vagy kezeletlen marad, akkor a fogínygyulladás cukorbetegség olyan mértékig folytatódhat, hogy a fogak a rágásban betöltött szerepüket nem tudják ellátni, fogínygyulladás cukorbetegség végső soron ezeket a fogakat el kell távolítani. Minden parodontálisan érintett fog eltávolítása elősegítit a kialakult tasakok csökkentését, megszüntetését.

fogínygyulladás cukorbetegség

Amint az összes örlőgfogat eltávolították, a két-két, jobb és bal oldali kisörlő vesz részt a rágásban. Ezt a jelenséget premoláris okklúziónak, más néven kisörlői harapásnak hívjuk.

Sok a rossz foga? Így jelez a cukorbetegség - EgészségKalauz

Anyagi megfontolásból ezt a megoldást is számításba kell venni a kezelési költségek csökkentése érdekében. Ha csak a bölcssségfogakat és a második nagyörlőket távolítjuk el, akkor beszélünk rövidített fogsorról.

  1. A fogágybetegség következményei | greeen.hu
  2. Főoldal » Betegségek » Cukorbetegség, pajzsmirigy, hormonok » Cukorbetegség » Diabétesz és szájápolás Sokan nem is gondolnák, hogy összefüggés van a diabétesz és a szájüreg egészsége között.
  3. Hipoglikémiás sokk

A fogágybetegség előrehaladottságától függően a professzionális fogtisztítás mellett ezt a két kezelési lehetőséget is szem előtt kell tartani.

Referenciák További információ … Általános egészség A fogágybetegség fogínygyulladás cukorbetegség közvetlen, szájüregi hatásai mellett, befolyásolja az általános megbetegedések előrehaladottságát.

Ilyen lehet például a cukorbetegség diabetes mellitusvalamint a szív-és érrendszeri elváltozások. A fogágybetegség magasabb kockázatot jelent a cukorbetegség kialakulásában. Szerencsére a megfelelő szájhigéné pozitív hatással van a diabetes mellitus kezelésében, éppen ezért elengedhetetlen a fogágybetegséggel diagnosztizált személyek cukorbetegségre történő kivizsgálása is.

fogínygyulladás cukorbetegség

A parodontitis hajlamosít továbbá a szív-és érrendszeri megbetegedésekre, illetve a szívinfarktus kialakulásában is rizikótényezőt jelent.

Azoknál az anyáknál, akik a várandóságuk alatt valamilyen parodontális megbetegedsében szenvednek, gyakrabban fordul elő koraszülés, terhességi toxémia, gyermekeik pedig gyakran alacsony születési súllyal jönnek világra. Rágásbeli és étkezési panaszok A meggyengült tartószerkezetű fogak gondot jelenthetnek a rágásban, emellett étkezés során az ételdarabok beékelődhetnek a fogközökbe, ami fájdalommal járhat.

fogínygyulladás cukorbetegség

A fogágybetegség parodontitis következménye a fog rögzítő készülékének gyengülése, ami akár a fog elvesztéséhez is vezethet. Topinambury kezelése 1-es típusú cukorbetegséggel erősen meggyengült fogak mechanikailag nem terhelhetőek, ami problémát okozhat a rágás során. A fogágybetegség legtöbbször csak lassan halad előre, és mivel nem minden fog ugyanolyan mértékben érintett, ezért a parodontitisben szenvedők úgy állítják át a rágási szokásaikat, hogy közben a még jól terhelhető fogaikat használják.

fogínygyulladás cukorbetegség

Ahogy a tartószerkezet érintettsége fogínygyulladás cukorbetegség előrehaladottabb lesz és a beteg már a fogait is fogínygyulladás cukorbetegség, gyakran fogínygyulladás cukorbetegség kerülnek a puhább ételek, vagy az étkezések fő eleme a leves, illetve a pépes ételek lesznek. Az ínyvisszahúzódás eredményeként a fogközök megnyílnak és az étkezések után gyakran maradhatnak bennük ételdarabok.

Ez az állapot tompa fájdalmat okozhat, az érintettek ilyenkor gyakran egy fogpiszkálóval szabadítják fel a fogközöket, amilyen hamar csak tudják.

Problémák beszéd közben Fogágybetegség hatására megváltozhat a fogak állása, ami problémát jelenthet a beszédben, éneklésben, vagy akár fúvóshangszerek megszólaltatásában.

Egy meggyengült tartószerkezetű fog akadályozhatja a normális beszédet. Különösen fontos a jól artikulált, érthető beszéd a színészek és a rádiósok körében.

Ezen kívül például az énekeseknek és a fúvós hangszeren játszóknak is nélkülözhetetlen, hogy fogaik állása változatlan maradjon. Ugyanígy a jól látható felső fogínygyulladás cukorbetegség fogágybetegség hatására elmozdulhatnak egymás mellől, szellőssé válhatnak. Az így keletkezett rések akadályozhatják a beszédet, éneklést, és a fúvós hangszerek megszólaltatását.

Milyen jelek árulkodnak a diabéteszről?

Különösen az úgynevezett hátsó foghangok mint az s, sz helyes kiejtése jelenthet gondot. Kellemetlen szájszag A szájüregi baktériumok illékony kénvegyületei nagyon kellemetlen szájszagot fogínygyulladás cukorbetegség. Ennek megszüntetésében a professzionális fogtisztítás nagy segítséget nyújthat. Az ínykezelések előtt a fogágybetegek szájában sok bakteriális lepedék és fogkő található az ínyszint felett és alatt egyaránt. Ezek az íny gyulladását, valamint egy nagyon jellegzetes, kellemetlen szájszagot okoznak.

A fogágybetegségben tipikus baktériumfajok az ínytasakok mélyén találhatóak, és anyagcseréjük során melléktermékként illékony kénvegyületeket termelnek, amelyeket az érintettek folyamatosan kilélegeznek. Ez a kellemetlen szájszag csak a professzionális fogtisztítás végeztével, valamint egy optimális otthoni szájápolási rutin fenntartásával szüntethető meg.

Arcesztétikai problémák A fogágybetegek archarmóniája az ínyvisszahúzódás és a kialakult sötét fogközök miatt megváltozik. A fogágybetegségben érintettek arcesztétikája megváltozik, zavart szenved. Egyrészt az íny a gyulladás miatt vörösre színeződik, másrészt a fogak az ínyvisszahúzódás következtében hosszabbnak látszanak, emellett a fogak koronája mellett az alapvetően sötétebb színezetű gyökerek is láthatóvá válhatnak. A fogak a tartószerkezet lebomlása miatt meglazulhatnak, elvándorolhatnak egymás mellől, így tipikusan sötét, háromszög formájú területek jönnek létre a fogközökben.

fogínygyulladás cukorbetegség

Ezek nem esztétikusak, kissé beteges arckaraktert kölcsönözhetnek az érintetteknek. Előrehaladott fogágybetegségben, az esetleges fogelvesztéskor kialakult hézagok a fogak közt szintén nem impozánsak.

Additional Information.