Inzulinrezisztencia és az anyagcsere-típusok 4.rész - BodyWakes

Inzulinrezisztencia vese, Mi köze van a cukorbetegségnek a vesebetegséghez?

Ha a teszt szerint valószínűleg inzulinrezisztens vagy, ne lepődj meg: a becslések szerint szinte minden második ember érintett!

inzulinrezisztencia vese

Ez a következménye annak, hogy az ételeink manapság tele vannak gyorsan felszívódó szénhidráttal, hozzáadott cukorral, és sokkal kevesebbet mozgunk, mint kellene. Sajnos ebbe a genetika is beleszól, a családi halmozódás is egyértelműen megfigyelhető. Az inzulinrezisztencia IR szénhidrátanyagcsere-zavar.

inzulinrezisztencia vese

Röviden arról van szó, hogy a a kezelés a bőr peeling során cukorbetegség nem megfelelően érzékelik az inzulint nem elég érzékenyek rá, azaz rezisztensekígy a szervezetünkben sokkal több kering ebből, mint amennyire szükségünk van.

Ha valaki IR-es, annak a szervezete jobban el tudja raktározni az energiát! Inzulinrezisztencia vese az ősemberek élték túl a nélkülözéseket, akik ebben jobbnak bizonyultak. Tehát a génkészletünkben ott van a hajlam — másik kérdés, hogy a közvetlen felmenőinktől milyen örökséget kaptunk erre nézve.

KAPCSOLÓDÓ KULCSSZAVAK

Nem hogy éhezés nincsen, hanem a lakosság nagy része a mindennapjait kalóriatöbblettel zárja; ez a jelenség már a kisdedkorban elkezdődik. Az IR kapcsán rengeteg tévhiedelem kering a köztudatban: köszönhetően annak, hogy a csapból is ez folyik.

Érdeked, hogy tisztán láss ezzel kapcsolatban, ezért ajánljuk figyelmedbe az összeállításunkat!

Ha nem kezelik, a későbbiekben már a mért vércukorszintek is emelkedettek lesznek, míg végül kialakul egy visszafordíthatatlan állapot: a 2-es típusú diabétesz. Az inzulinrezisztenciát ezért a inzulinrezisztencia vese előszobájának is nevezik. Az IR hajlamosít minket a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, de ennek lépcsői vannak. A folyamat lényege: ha állandóan magas az inzulinszinted, akkor az inzulint termelő hasnyálmirigyed előbb-utóbb kifárad.

Inzulinrezisztencia - így küzdhetünk meg vele

Az inzulinkibocsátás elkezd csökkenni, de mivel így nincs, ami besegítse a glükózt a sejtekbe, a cukor benne marad a keringő vérben. Ezt az állapotot nevezzük csökkent glükóztoleranciának, és innentől már valóban csak egy lépés a cukorbetegség. A terheléses vércukorvizsgálat figyelmeztető eredményt inzulinrezisztencia vese, mert a vércukor-értékekből egy vagy inzulinrezisztencia vese csillagozott lesz.

Így a vércukorszinted tartósan magasra áll be.

A megelőzés és a kezelés is életmód alapú

Ez már a diabétesz állapota, és az inzulint kívülről kell pótolni. A magas vércukorszint hosszú távon nagy károkat képes okozni a szervezetedben és lerövidíti az élettartamod.

inzulinrezisztencia vese

A tünetek közé tartozhat még a magas vérnyomás és az emelkedett vérzsír-szint, amik később szív- és érrendszeri betegségeket indukálhatnak! Ha nálad metabolikus szindrómát diagnosztizálnak, elsősorban az inzulinrezisztenciád ellen kell felvenni a harcot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A férfiak kiszolgáltatottabbak ennek a kórképnek: rengeteg középkorú férfi haláláért tehető felelőssé az elhanyagolt tünetegyüttes stroke, infarktus. Az inzulinrezisztencia következményei igen szerteágazóak 3.

Inzulinrezisztencia vese az IR a PCOS megjelenése nélkül is befolyásolhatja a reprodukciós képességet, a terhesség kimenetelét: nehezebb teherbeeséshez, korai vetéléshez vezethet és fokozza a terhességi cukorbetegség kockázatát. Ezen felül kölcsönhatásban a pajzsmirigy működésével is. Az inzulinrezisztencia jócskán be tud kavarni a hormonok működésébe A tévhittel ellentétben, az IR nem inzulinrezisztencia vese a női fogamzóképességet befolyásolja, hanem a férfiakét is!

A LEGÁRULKODÓBB JELEI

Tévhit, inzulinrezisztencia vese az IR eldönthető csupán egy laborvizsgálattal. Mindenképpen szükséges egy terheléses vércukor-vizsgálat OGTTmelynek során nem csak éhgyomorra veszik le a vércukor- és inzulinszintet, hanem 75 gramm glükózoldat elfogyasztása után bizonyos időközönként ismétlik a vizsgálatot.

A leggyakrabban úgynevezett 3 pontos terhelést kérünk éhgyomorra, majd az első és a második óra végén történik a vérvétel. Emellett szükség van még minimum a vérzsírok és a vese- és májfunkciók megnézésére is, az inzulinrezisztenciát kísérő egyéb problémák szűrése miatt. Ez nem csak az IR-t, hanem a kapcsolódó eltéréseket is szűri!

Mi az inzulinrezisztencia?

A megszületett vérvizsgálati eredményekre nincsen mindenki esetére alkalmazható, standard kiértékelési módszer! Ezért van szükség arra, hogy szakértő elemezze ki a leletet. A terheléses vércukorvizsgálat, amelynek során inzulint is néznek, sok, ebben nem járatos orvos számára negatív eredményt hoz ki, hiszen a referenciahatárok is cukorbeteg milyen gyumolcsot ehet tágan vannak értelmezve.

Inzulinrezisztencia vese szakosodott orvos nem vállalkozik arra, hogy csak leletelemzés után mondjon véleményt, mert ezzel együtt meg kell nézni a családi és egyéni anamnézist is, nem beszélve a tünetekről!

Mi az inzulin?

Az algoritmus az online kockázatfelmérő ív kitöltését követően értékel, és ennek megfelelően ajánl laborvizsgálatot. Ezt követően, ha elvégezteted a laborvizsgálatot, konzultációs díj megfizetése ellenében ezt az Iránytű menüpontban, az algoritmus végén, bankkártyás inzulinrezisztencia vese tudod inzulinrezisztencia vese a munkatársaink írásban véleményezik az anyagodat. Itt kiderül az is, hogy fennáll-e az inzulinrezisztencia esetleg annak előrehaladottabb fázisa, vagy más elváltozásés milyen kezelést javasolnak erre.