OTSZ Online - Hatásos gyógyszerek a neuropátiás fájdalom csillapítására

Neuropátia gyógyszer

Tartalom

  Igazán hitelesen a betegtársak tudnak segíteni A Német Neurológiai Társaság Deutsche Gesellschaft für Neurologie; DGN nemrégiben jelentette meg új, neuropátiás fájdalom kezelésére vonatkozó S2k-irányelvét.

  cukorbeteg vacsora receptek diabetes bmj article

  A neuropátiás neuropátia gyógyszer az idegpályák, illetve a centrális fájdalomfeldolgozó központ sérüléseire vezethetők vissza. A lakosság százalékát érintő panaszok diabétesszel, övsömörrel vagy szélütéssel is összefügghetnek. A neuropátiás fájdalmak kezelésében nagy kihívást jelent, hogy számos esetben a gyógyszeres terápia sem biztosít fájdalommentességet.

  cukorbetegség kezelésére főzet zab közép-nonachar cukorbetegség differenciáldiagnosztika és kezelés

  Bármelyik hatástani csoportba tartozó szerrel végzett kezelésnél van egy betegcsoport, amelyik nem reagál kielégítően a kezelésre, vagy pedig a nem tolerálható mellékhatások miatt kényszerül lemondani az adott gyógyszeres kezelésről.

  Az újonnan megfogalmazott, áprilisáig érvényes irányelv szerint a terápiás cél neuropátia gyógyszer fájdalom mértékében bekövetkező legalább 30 százalékos csökkenés. A fájdalom mérséklődése az élet- és alvásminőség javulásával és munkaképesség visszanyerésének az esélyével is jár, írja a lap.

  Ezek mind az idegek sérülésével vagy teljes pusztulásával, roncsolódásával járhatnak, de az is előfordulhat, hogy nemcsak az idegek, hanem a körülöttük lévő kötőszövetek is károsodnak, és ez befolyásolhatja az idegek működését.

  Forrás: rf Első vonalbeli szerek A centrális és perifériás nociceptív neuronok kalcium-csatornáira ható antikonvulzív szerek, így a gabapentin és a pregabalin első vonalbeli választásnak minősülnek a neuropátiás fájdalmak kezelésében. Szintén elsőként választandó szerek a tri- és tetraciklusos antidepresszánsok, köztük az irányelvben is megnevezett amitriptilin, nortriptilin, klomipramin és imipramin, amik a szinaptikus résben kialakuló noradrenalin- illetve szerotonin-koncentráció emelése révén fejtik ki a hatásukat.

  1-es típusú cukorbetegség kialakulásának okai diabetes insipidus guidelines endocrine society pdf

  Ezek a hatóanyagok a nem depressziós betegeknél is hatásosak lehetnek, és kiemelendő, hogy neuropátia gyógyszer időn belül és már alacsonyabb dózisoknál is kialakul a neuropátiás fájdalmak csökkentésében mutatott terápiás hatásuk, mint az antidepresszáns hatásuk. Második vonalbeli szerek A topikálisan alkalmazott lidokain 5 százalékos és kapszaicin 8 százalékos második vonalbeli választásnak minősülnek.

  pcos cukorbetegség ginger a diabetes mellitus kezelésében 2-

  Harmadik vonalbeli szerek Az ópioidok, köztük a tramadol harmadik vonalbeli szerként ismertek a neuropátiás betegek tüneti kezelésében. Hasonlóképpen, ebben a kategóriában említhető a botulinum toxin, igaz, off-label alkalmazással.

  a kezelés a cukorbetegség endokrinológus magyarország diabétesz

  Nincs egyértelmű ajánlás a használatukra A karbamazepin és az oxkarbamazepin a rendelkezésre álló elégtelen mennyiségű evidencia és a gyakori mellékhatások miatt nem általánosan ajánlott, de egyes betegeknél sor kerülhet neuropátia gyógyszer alkalmazásukra.

  Kiemelendő azonban, hogy trigeminus-neuralgia esetén a karbamazepin továbbra is első választásnak minősül ennek a kórképnek saját irányelve van. Lamotrigin esetén sincs kellő mennyiségű neuropátia gyógyszer, ami alapján az ajánlható lenne, miközben kisebb vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy annak az alkalmazása eredményre vezető lehet HIV-neuropátia és centrális fájdalom esetén.

  Az irányelv kitér a kannabinoidok alkalmazására is, amiket a kevésbé kifejezett terápiás hatás és a magas mellékhatásgyakoriság miatt nem ajánl. Azok használatára elsősorban individuális esetekben, egyéb fájdalomcsillapító terápiás megoldások eredménytelensége esetén, a multimodális analgetikus terápia részeként, off-label kerülhet sor.

  Zsuga Judit, neurológus Keresse fel orvosát rendszeresen, ha Ön cukorbeteg, vagy az immunrendszere károsodott, illetve azonnal forduljon orvoshoz, ha valamilyen szokatlan panaszt észlel végtagjaiban! Korai kezelés esetén van a legnagyobb esély a további idegkárosodás megelőzésére! A diagnózis felállításához orvosa valószínűleg ki fogja kérdezni a panaszairól, a korábbi és jelenlegi betegségeiről.